Állatorvosok, állatorvosi rendelők szakmai felelősségbiztosítása műhiba, tévedés, mulasztás esetére

Az állatorvosoknak munkájuk során az állatok érdekében mindig jó döntést kell hoznia, így kiemelten nagy a felelősségük. Eme felelősségteljes munka során a tévedés lehetősége nem kizárt. Bárkivel előfordulhat, hogy akaratán kívül kárt okoz. Erre kínálunk megoldást mindazoknak, akik felelősségteljes állat-egészségügyi munkát végeznek.

Nem kizárható a tévedés, elvétés, mulasztás, műhiba, azaz akaratán kívül kárt okozhat a szolgáltató.

Erre, az ilyen károkra kínálunk megoldást biztosítási védelmet, mentesítést a kártérítési kötelezettség alól az olyan szakmai hibákra amelyekért a jogszabály szerint felelősséggel tartozik az állat-egészségügyi tevékenységet végző vállalkozás, vállalat, kórház, klinika, stb.

Példák, biztosítási események, kárkifizetés

Egy kutya altatás után nem ébredt fel. Ebben az esetben az állatorvosnak meg kell térítenie az ebből eredő kárt, kivéve, ha rendelkezik Állat-egészségügyi felelősségbiztosítással.

Kalodába vezettek egy lovat megvizsgálás céljából. A ló megijedt, felugrott, és a kaloda rúdjába felnyársalta magát. Ebben az esetben is az állatorvosnak meg kell térítenie az ebből eredő kárt, kivéve, ha rendelkezik Állat-egészségügyi felelősségbiztosítással.

Megbetegedett, legyengült kedvenceink, háziállataink nem tudják megmondani, mi fáj, hol fáj, stb., így az állatorvosoknak nagy a felelősségük.

Nem kizárható a tévedés, elvétés, mulasztás, műhiba, azaz akaratán kívül kárt okozhat a szolgáltató.

Erre, az ilyen károkra kínálunk megoldást biztosítási védelmet, mentesítést a kártérítési kötelezettség alól az olyan szakmai hibákra amelyekért a jogszabály szerint felelősséggel tartozik az állatorvos.

Mi is az az állatorvosok szakmai felelősségbiztosítása?

A magán-állatorvosi gyakorlat folytatásának (működési engedélynek) a Kamarai Törvény szerint az is alapfeltétele, hogy az állatorvosoknak szakmai felelősségbiztosítást kell kötniük azokra az esetekre, amikor munkájukkal kapcsolatosan másoknak (az állat tulajdonosának) kárt okoznak. (A rendszer nagyon hasonló az autók kötelező felelősségbiztosításához!)

A felelősségbiztosítás lényege, hogy az esetleg felmerülő kártérítési igényeket a kárt okozó állatorvos helyett a biztosítótársaság elégíti ki, persze csak akkor, ha a Polgári Törvénykönyvben foglaltak szerint valóban kár keletkezett, és a károkozás felróható a kárt okozó állatorvosnak. Ez utóbbi feltételek meglétének eldöntése azonban sokszor nem egyszerű feladat, és gyakran a bíróságok mondják ki a végső szót. E pereskedések során nem ritkán akár több évig is eltartó procedúra után születnek jogerős ítéletek.

Módozat részletei:
  • Biztosított/szerződő: magán-állatorvos;
    A Magyar Állatorvosi Kamarai tagságot igazoló, és az állatorvosi tevékenység végzésére jogosító igazolvány kiállításának feltétele a megfelelő felelősségbiztosítás;
  • Biztosítási esemény:
    • a magán-állatorvos tevékenysége (állat vizsgálata, diagnosztika, prevenció és gyógykezelés, tartós egyedi megjelölés, egyszerűbb szülészeti és sebészeti beavatkozások, vizsgálati mintavétel) során elkövetett szakmai műhiba miatt bekövetkező elhullás, kényszerlevágás, értékcsökkenés formájában jelentkező károk,
    • a tevékenységek gyakorlásához szükséges eszközök és berendezések meghibásodásából eredő károk, valamint
    • a tevékenységek szakszerű és biztonságos elvégzéséhez szükséges, az állatorvos felügyeletével végzett egyéb tevékenységek során keletkezett elhullásban, kényszervágásban és értékcsökkenésben megnyilvánuló károk.